Over ons
Enschedese Jagersvereniging
update 11 mei 2019: bestuursinvulling
Wildspiegel en wildmolen
Wildspiegel en wildmolen

Wildspiegel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

 
 
Wildspiegel op reflectorpaal

Wildspiegels zijn paaltjes met een roestvrij stalen gepolijste spiegels van 9 x 9 cm of kunststof reflector met prisma's. Het licht van naderende auto's wordt uitgestraald en in een hoek van 90 graden weerkaatst in een steeds wijder wordende baan. Eerst over de rijweg en vervolgens in het aangrenzende bos. Het in de richting van de rijweg rennende wild krijgt zo het autolicht recht in de ogen en stopt. De auto passeert tijdens die 'stop', het autolicht verdwijnt uit de spiegel en het wild vervolgt zijn weg en kan de weg oversteken. Nieuwere modellen wildspiegels bestaan uit horizontaal roterende molentjes met spiegels die aan een reflectorpaal worden bevestigd.

De wildspiegel is geplaatst lang vele wegen in bosrijke gebieden in Nederland. Onder andere langs de A50 tussen Apeldoorn en Arnhem, de N304, bij Planken Wambuis, bij Vorden en in Noord Brabant, onder meer langs de snelweg tussen Eindhoven en Helmond. Hij werd uitgevonden door de heer van Ree van Rijkswaterstaat en heeft inmiddels navolging gevonden in Zweden en Canada.

Er zijn echter ook sceptici bij Rijkswaterstaat, die aan de hand van onderzoek van Alterra uit 1998 betogen dat het effect van de spiegels op het aantal aanrijdingen niet is aangetoond. Tellingen hebben uitgewezen dat het aantal incidenten op trajecten met spiegels na aanvankelijke afneming later toch weer toenam.

Wildmolen

Wildmolen

De originele uitvoering met de reflecterende plaatjes werd door opspattend vuil vrij snel minder effectief. Na een experimentele fase op het traject Maasbracht-IJmond langs de A2 in 2007 zijn veel provincies overgegaan op het gebruik van bewegelijk opgehangen wildspiegels die bestaan uit een schoepenrad van twee kruislings verbonden plaatjes plexiglas met reflectoren op de uiteinden. Deze "wildmolens" zijn niet alleen goedkoper, maar bleken ook effectiever te zijn - op het experimentele traject langs de A2 is tijdens de proef geen enkele ree meer aangereden. De wildmolens worden vervaardigd door het Oostenrijkse bedrijf ITEK.

Inmiddels zijn er sinds geruime tijd deze windmolens in de omgeving van Boekelo en Enschede geplaatst, dit met groot succes.

Over ons
Activiteiten/Actueel
Jachtwild
Onze honden
Links en sponsoren
Foto's