Epagneul Breton

Eén van de verschijningsvormen van de aloude Spiljoen. Het ras dateert al uit de Middeleeuwen en kwam later ook buiten Frankrijk voor, wat is te zien op schilderijen uit de 17e eeuw van Hollandse meesters. In de 19e eeuw door fokkers in Bretagne doelbewust voor de jacht gefokt met gebruikmaking van Setters en soms ook een Spaniël of een Pointer. Doordat Spaniëls uitgesproken drijfhonden zijn, maakte men van die hond weinig gebruik. In 1906 als apart ras erkend; nu één van de populairste Franse jachthondenrassen. Wordt vaak staartloos geboren.
Hoewel gefokt uit Spioenen, is het toch een voorstaande hond voor de jacht op veer- en haarwild, die het terrein afzoekt en door roerloos te blijven staan de plaats aanwijst waar het wild zich bevindt. Jaagt vrij ver met opgeheven hoofd.