Viszla

KORTHAAR
Komt voor in twee variëteiten, waarbij de kortharige variëteit verreweg het langst bestaat. Ongeveer 1500 jaar geleden in Azië ontstaan. In de 9e eeuw vestigde zich een Aziatisch nomadenvolk, de Magyaren, in Hongarije. Zij hadden honden bij zich, die veel overeenkomst vertoonden met de tegenwoordige Vizsla. Het huidige type werd verkregen door kruising van de toenmalige Aziatische honden met inheemse Hongaarse jachthonden en de Turkse gele hond.

DRAADHAAR
De Draadhaar is ontstaan in de jaren dertig van de vorige eeuw door kruisingen van de Korthaar met de Duitse Staande Draadhaar of de Poedelpointer.

Allround jachthond, die zowel het werk voor het schot (zoekwijze en voorstaan) als na het schot (apport) goed verricht. Werkt ook goed een zweetspoor uit. Speciaal geschikt voor zware landschappen, rietvelden en zwaar waterwerk.